Genomen in kaart voor duizend euro

Het in kaart brengen van het menselijk erfelijk materiaal, het ‘genoom’, geldt als een van de grootste wetenschappelijke prestaties van de twintigste eeuw.

Het kostte destijds honderden miljoenen euro’s en jaren van monnikenwerk. Het kan echter tegenwoordig al in drie dagen, voor een schijntje van dat bedrag. Het kost namelijk maar $1.000 om je genoom in kaart te brengen. Dit zegt het Amerikaanse bedrijf Illumina. Zij hebben een nieuw type dna-sequencer op de markt gebracht met betere chemie en betere optica.

Een dna-sequencer is een wetenschappelijk instrument dat de dna-sequentie volledig geautomatiseerd in kaart kan brengen. Een dna-sequencer wordt gebruikt om bij een dna-monster de volgorde van de vier basen: Adenine, guanine, cytosine en thymine te bepalen.

Het menselijk genoom is al langer bekend, echter is het genoom van ieder mens verschillend door onder meer kleine afwijkingen in het erfelijk materiaal. Deze afwijkingen kunnen ook ten grondslag liggen aan ziekten. Een “$1.000 genome”, die dergelijke afwijkingen in kaart brengt zien de wetenschappers als een belangrijke stap op weg naar een sterk gepersonaliseerde vorm van geneeskunde.

Leave a Reply