Payroll offerte

Wilt u organisatie meer inzicht in de kosten van een payroll constructie, dan moet u een payroll offerte aanvragen. Een payroll offerte is een onmisbaar document voor het aangaan van een overeenkomst met een payroll organisatie. Er moet voldoende zijn, maar de rechters zal niet wegen de toereikendheid van overweging. Bijvoorbeeld, in te stemmen met een auto te verkopen voor een cent kan een bindend contract te vormen. Het enige dat moet worden aangetoond, is dat de verkoper eigenlijk het kwartje wilde. Dit staat bekend als de peper regel. Anders zou het kwartje vormen nominale vergoeding, dat is onvoldoende. De payroll offerte partijen kunnen dit doen voor fiscale doeleinden, in een poging om cadeau transacties te vermommen als contracten. In het verleden overweging is niet voldoende. Na haar huwelijk, haar echtgenoot beloofde te betalen uit de lening. Er werd geoordeeld dat de voogd niet kon de belofte af te dwingen, omdat het afsluiten van de lening te verhogen en educatie van het meisje was afgelopen overweging-het is afgerond vóór de man beloofde om het terug te betalen. De ontoereikendheid van het verleden vergoeding wordt gerelateerd aan de reeds bestaande recht-regel. Het klassieke voorbeeld is Stilk v. Myrick, waarin een kapitein van de belofte om het loon van twee deserteurs verdelen over de resterende bemanning als ze naar huis zou varen van de Baltische short-handed, is niet afdwingbaar is gevonden op grond van het feit dat de bemanning waren al een contract gesloten om het schip te varen door alle gevaren van de zee. De reeds bestaande recht-regel strekt zich ook verder dan een onderliggende contract. Het zou niet voldoende vergoeding voor een partij om te beloven af ​​te zien van het plegen van een onrechtmatige daad of misdrijf, bijvoorbeeld. Dit is een perfect voorbeeld van hoe een payroll offerte uw organisatie kan helpen

Comments are closed.